20 kwietnia 2024

Jaką kawę warto wybrać do firmy?

Jaką kawę warto wybrać do firmy?

Jaką kawę warto wybrać do firmy? Ciężko o pracownika, który jest w stanie wyobrazić sobie dzień w biurze bez dobrej kawy. Obecnie na rynku możemy znaleźć bardzo dużo rodzajów kawy, dlatego wybór tej, która będzie jednocześnie smaczna, tania i na tyle mocna, aby pobudzać do efektywnej pracy. Podpowiadamy, jakie są zalety poszczególnych kaw dostępnych na rynku i którą najlepiej wybrać do naszej firmy.

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna to najpowszechniejsza i jednocześnie najtańsza dostępna na rynku kawa. Jej przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy niewielką ilość granulatu zalać gorącą wodą. Chociaż prostota i cena wydają się kuszące, warto pamiętać, że ten rodzaj kawy ma również swoje wady.

Jaką kawę warto wybrać do firmy?
Jaką kawę warto wybrać do firmy?

Kawa rozpuszczalna charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością kofeiny, szczególnie w porównaniu z kawą naturalną. Ta ostatnia zawiera jej około 70–140 mg podczas gdy kawa rozpuszczalna zaledwie od 30 do 90 mg. Właśnie dlatego nadaje się ona raczej dla osób, które są wrażliwe na działanie kofeiny. Ciężko jednak oczekiwać, że przyniesie taki sam skutek i pobudzi pracowników tak samo jak kawa naturalna.

Warto także wspomnieć o tym, że kawa rozpuszczalna jest wysoko przetworzona i co za tym idzie – bardzo mało zdrowa. Zawiera przede wszystkim sporą ilość kwasu szczawiowego, który ma negatywny wpływ na zdrowie, między innymi na nerki. Niepokojąca jest także obecność w kawie rozpuszczalnej dużej ilości metali ciężkich, takich jak, chociażby glin. Dodatkowo podczas jej obróbki wytwarza się HMF, czyli tak zwany hydroksymetylofurfural. Ma on działanie potencjalnie rakotwórcze.

Na rynku znajduje się wiele dobrej jakości kaw, których producenci dbają o dobry skład i smak. Biorąc jednak pod uwagę smak, ilość kofeiny czy właściwości prozdrowotne, ten rodzaj kawy zdecydowanie zostaje w tyle za innymi propozycjami.

Kawa zielona/kawa ziarnista

Kolejną propozycją, na którą decyduje się wiele firmy i osób prywatnych jest naturalna kawa – w ziarnach lub mielona. Rozwiązanie to ma bardzo wiele zalet, od doskonałego smaku po różnorodność rodzajów.

Kawa w ziarnach charakteryzuje się także bardzo dużą różnorodnością możliwości przyrządzenia. Spośród dostępnych metod wymienić można ekspres ciśnieniowy, kawiarkę, french press czy drip. W biurze z pewnością najlepiej sprawdzi się ekspres ciśnieniowy. Wprawdzie dobry model wymaga dosyć dużego nakładu finansowego, jednak jego obecność zapewni pracownikom mnóstwo rodzajów doskonałej kawy na długi czas. Ekspresy oferują przygotowanie różnych rodzajów kawy – od latte przez cappuccino aż po espresso czy zwykłą białą kawę. Zarówno pracownicy, jak i goście będą mieli więc możliwość wybrania dokładnie takiej kawy, na jaką mają ochotę.

Niewątpliwą zaletą jest także fakt, że kawa w ziarnach jest zdecydowanie zdrowsza od kawy granulowanej – zawiera mniej szczawianów. Charakteryzuje się także dużo lepszym smakiem oraz większą dawką kofeiny, czyli pobudza bardziej niż inne jej rodzaje.

Kawa w kapsułkach

Kolejną możliwością przeznaczoną także dla biur i firm jest kawa w formie kapsułek. Jest to propozycja od wielu wiodących marek, które chwalą się łatwością przygotowania tego typu kawy, jej walorami smakowymi oraz doskonałą jakością. Z pewnością może to wpłynąć na dobre wrażenia pracowników.

Jaki jest sekret tworzenia kawy w kapsułkach? Jest to nic innego jak tylko zmielone ziarna kawy zapakowane próżniowo. Ich przygotowanie możliwe jest dzięki specjalnym ekspresie do kawy kapsułkowej. Ich działanie jest bardzo zbliżone do zwykłych ekspresów ciśnieniowych – duże ciśnienie podgrzanej wody sprawia, że wlewa się ona do kapsułki. Następnie kawa zostaje filtrowana i przez wąskie otwory wpływa do filiżanki. Dużą zaletą takich ekspresów jest bardzo duża łatwość ich obsługi, która z pewnością nikomu nie przysporzy kłopotów. Dla niektórych ogromnym plusem będzie także cena – o wiele niższa niż w przypadku ekspresów ciśnieniowych.

Kawa w kapsułkach ma jednak kilka wad. Przede wszystkim jest to cena samej kawy – kapsułki mogą bowiem stanowić spory wydatek, szczególnie w biurze, w którym z ekspresu korzysta bardzo dużo osób. Istotne jest także to, że producenci kawy bardzo dbają o to, aby do konkretnych ekspresów pasowały wyłącznie kapsułki odpowiedniej firmy. Nie ma więc mowy o używaniu tańszych zamienników. Jest to także propozycja bardzo mało ekologiczna, ponieważ kapsułek nie poddaje się recyklingowi. Nie jest to więc dobre rozwiązanie dla firm, które swoim wizerunkiem chcą wspierać środowisko i kwestie ekologiczne.

Naturalna kawa w ziarnach to najlepsze rozwiązanie

Jak więc widać najbardziej ekonomicznym, najtańszym w użytkowaniu oraz najsmaczniejszym rozwiązaniem jest wybór naturalnej kawy w ziarnach. Wiele oczywiście zależy od naszych indywidualnych preferencji, jednak warto pamiętać, że kawa w ziarnach wykonywana w ekspresie ciśnieniowym może być przyrządzana na różne sposoby – jest bardzo smaczna, posiada sporą ilość kofeiny (czyli doskonale pobudza), a także jest o wiele zdrowsza od kawy rozpuszczalnej i bardziej ekologiczna niż kawa w kapsułkach.